
- Opublikowano: piątek, 22, październik 2021 09:25
20 października br. w Tokarni odbyła się IV edycja konkursu zorganizowanego przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą pod nazwą „Kuchnia Świętokrzyska Czaruje”.
Celem tego przedsięwzięcia było:
– zebranie unikatowych regionalnych i interesujących przepisów kulinarnych naszego województwa
– zainteresowanie – rolników promocją rolniczego handlu detalicznego,
– przetwórstwem żywności,
– sprzedażą tych produktów przez rolników tzw. sprzedaż od pola do stołu.
Powiat Włoszczowski i Gminę Kluczewsko reprezentowali państwo Agnieszka i Edward Zając z Kolonii Łapczynej Woli. W konkursie wzięło udział 20 rolników z całego województwa. Potrawą zaprezentowaną przez p. Zająców było pieczone prosię z farszem. Jury wysoko oceniło tę potrawę przyznając pierwsze miejsce. Ponad to dużym zainteresowaniem wśród uczestników i jury cieszyło się stoisko zorganizowane przez P. Agnieszkę prezentujące produkty z własnego gospodarstwa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |